Çubuk Belediyesi’nden Tarıma Tam Destek
-Üreticiye Yüzde Yüz Hibe Sebze Fidesi Desteği
Ankara’nın Çubuk ilçesinde yerli üretimi artırmak ve üreticiyi desteklemek amacıyla belediye tarafından üretilen fideler yüzde 100 hibe desteği ile dağıtılıyor.
İlçede tarımsal üretimi artırmak ve çiftçilerin üretim maliyetini düşürmek için iki yıldır devam eden çalışma ile ilçede her yıl 1 milyon fide dağıtılıyor.
Çubuk Belediyesi kendi seralarında ürettiği fideleri toprakla buluşturacak çiftçilere dağıtarak, verilen destekleme sayesinde fide maliyetlerini yüzde 100’e yakın düşürmüş oluyor.
Günümüzde tarımsal üretimin öneminin her geçen gün çok daha fazla anlaşıldığını vurgulayan Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, kurdukları seralarla ilçelerindeki çiftçi ve üreticileri destek olmaya çalıştıklarını söyledi.
Bir taraftan da hazırladıkları projelerle tarımsal üretimi çeşitlendirmeye çalıştıklarını anlatan Başkan Demirbaş, “İki yıldır kendi seralarımızda ürettiğimiz fideleri üreticilerimize dağıtarak ilçemizdeki tüm çiftçilerimize destek olmaya çalıştık. Bu desteğimizi tamamen yüzde 100 hibe şeklinde veriyoruz. Çiftçilerimiz yeter ki üretsin tüm imkanlarımızla onların yanındayız. Önümüzdeki yıllarda da bu desteklemelerimiz artarak inşallah devam edecek. Yine Ankara Kalkınma Ajansıyla hazırladığımız projelerle tarımsal üretimi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Son olarak sarımsak ve vişne projemiz kabul görerek bu konudaki çalışmalarımız da başladı” dedi.
-Vişne Üreticisine Tam Destek
-320 Çiftçiye Vişne Fidanı Dağıtıldı
Çubuk Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Çubuk’un Vişnesi Güzeldir İçmesi” projesi kapsamında çiftçilere ücretsiz vişne fidanı dağıttı.
Çubuk Belediyesi, ilçede üretilen hem rekolte hem de aroma bakımından Türkiye genelinde üretilen vişneden farklılık gösteren Çubuk Vişnesinin coğrafi işaret belgesini aldı. Coğrafi işaret belgesinin alınmasıyla birlikte üreticinin ürettiği ürünün değerini ve karlılığını artırmak amacıyla Ankara Kalkınma Ajansının destekleriyle Çubuk Vişnesi Komposto Üretim Tesisi kuruldu. Ayrıca ilçede vişne üretimini artırmak amacıyla da 320 çiftçiye, ücretsiz 2 bin 500 fidan dağıtıldı.
İlçede üretilen vişnenin ekonomik değerinin artırılması amacıyla çalıştıklarını belirten Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, bu çalışmayla ilçedeki vişne ağacı sayısını artırarak vişneyi ekonomik değeri yüksek ürün haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Kurulan tesiste vişneleri işleyerek organik vişne suyu haline getireceklerini dile getiren Başkan Demirbaş, ‘’Yaptıklarımız tamamen üreticilerimize örnek olmak içindir. İnşallah bu çalışmalarımız artarak devam edecektir’’ diye konuştu.
-Dünyaca Ünlü Coğrafi İşaretli Çubuk Turşusu Dünya Pazarında
Çubuk’ta üretilen ve yapılan çalışmalar ile tanıtımlarla sadece yurt içinde değil yurt dışında da dünyanın çeşitli ülkelerinde satışı yapılmaya başladı.
Salatalık turşusu başta olmak üzere yaklaşık 30 çeşit turşu üretilen Çubuk’ta dünyanın 25 farklı ülkesine ihraç ediliyor.
Coğrafi işaretli Çubuk Turşusu, Çubukluların önemli bir geçim kaynağı olarak da dikkati çekiyor.
Adeta Damak çatlatan Çubuk turşusu ilçede üretilen ürünlerle üretiliyor. Belediyenin Ankara kalkınma Ajansı ile birlikte kurduğu Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, ilçedeki girişimciler ve üreticilere örnek oluyor.
Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için ilçede yetiştirilen sebze ve meyveler, organiğe en yakın şekilde üretiliyor.
Yapılan hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getirilen sebzeler burada bulunan kadınlar tarafından turşu kuruluyor.
Çubuk turşunun en önemli malzemelerinden biri olan sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, yıllanmış ev yapımı üzüm sirkesi ve kaya tuzudur.
-Çubuk Turşusu Markasını Korumak İçin Laboratuvar Kuruldu
Çubuk Belediyesi Ankara Kalkınma Ajansı ile birlikte kurduğu tesiste Çubuk Turşusunun üretim esnasında ve satışa çıkmadan denetimlerinin yapılması sağlanıyor. Üreticinin satışa sunduğu her ürünü denetimden geçiriliyor.
Çubuk Turşuları yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildiği test aşamasından da geçiyor. Burada önce coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular dünyanın dört bir yanına dağıtıma çıkıyor.
-Hedefimiz Gastronomi Merkezi Olmak
Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, “İnşallah ilçemizi başkent Ankara’nın gastronomi merkezi yapacağız” dedi.
Turşusu ile dünyaca ünlü Çubuk bu yıl itibarıyla Gastronomi Merkezi olmayı hedefine koydu.
ÇUBUK MUTFAĞI, ANKARA’NIN EN BÜYÜK MUTFAKLARDAN BİRİ
Coğrafi işaretli ürünlerle başladıkları çalışmalara Gastronomi alanıyla devam edeceklerini kaydeden Başkan Demirbaş, “Elimizdeki değerlerimize sahip çıkacağız. Elimizin altında koca bir hazine var. Ülke olarak dünyanın en büyük mutfaklarından birine sahibiz. Çubuk mutfağı da bu büyük mutfağın içerisinde önemli bir paya sahiptir. İşte bu hazinemize sahip çıkmak için ilçemize yeni bir hedef belirledik. İlçemizin vizyon, misyon ve hedefine bu yıl gastronomiyi ekliyoruz. Sürdürülebilir kalkınma için gastronominin önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle inşallah ilçemizde Gastronomi Akademisi kuracağız. İnşallah ilçemizi başkent Ankara’nın gastronomi merkezi yapacağız’’ ifadesini kullandı.