FESTİVAL
ULUSLAR ARASI ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ
Çubuk Belediyesi’nin Çubuk’ta bir ilke imza atarak, başlattığı Çubuk Turşu ve Kültür Festivali Çubuk için Dünyaya açılan bir pencere oldu. 2005 yılında ilki yapılan Festival Çubuk için maddi ve manevi birçok kazanç sağlamıştır.
Çubuk son yıllarda hem ekonomik hem de sosyo-kültürel açıdan büyük gelişme göstermektedir. Ülkemizde sayısı giderek artan şehirlerde çağdaş anlamda kurgulanmış pek çok kutlamalar yapılmaktadır. Aynı zamanda bu kutlamalar hayatımızın vazgeçilmez unsurları olma özelliğini taşımaktadır. Festival yapıldığı yörelere ekonomik, sosyo-kültürel, politik bir çok amaca hizmet eder. Bölgenin kültürel ve iktisadi unsurlarını tanıtarak yöre ekonomisine katkı sağlar.
Ayrıca bölge dışından gelen yerli ve yabancı konukların yerel halkla kaynaşmasını sağlayarak birlik ve beraberliğe katkıda bulunur. Festivale gösteri topluluklarıyla ve çeşitli ürünleriyle katılan yerli ve yabancı konukların kültürlerini tanıma fırsatı elde eder ve evrensel unsurlar kazanılır. Bütün yıl boyunca çalışan, üreten insanlar festivalde hem eğlenirler hem de ekonomik anlamda emeklerinin karşılığını alırlar.
Çubuk’ta dört yıldır “Çubuk Kültür Festivali” yapılmaktadır. Festival tarih olarak turşunun hazırlandığı dönem olan Eylül ayında yapılmaktadır. Turşu Türk halk mutfağının vazgeçilmez unsurlarından ve eski çağlardan beri kullanıla gelen ve bozkır kültürünün gıda saklama yöntemlerindedir.
Çubuk turşusunun tarihine bakacak olursak, Çubuk’ta ilk olarak ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan Aşağı Çavundur Köyü sakinlerinden, Ankara Kızılay’da balıkçılık yapan Feyzullah Gül’ün Rum olan bir dükkân komşusunun tavsiyesi üzerine köyde salatalık yetiştirmeye ve turşu üretimine başlamıştır. Çengelköy bademi denilen salatalıkları yetiştirerek turşu ticaretine başlar ve tüm köyü de teşvik eder.
Turşu önceleri Aşağı Çavundur Köyü’nde evlerde yapılırken daha sonra büyük imalat hanelerde yapılmaya başlanır ve giderek bir sektör haline gelir. Bugün çevre Köylerde ve Çubuk merkezinde pek çok aile turşuculukla geçimini sağlamaktadır. Çubuk turşusu önceleri yalnız Ankara piyasasında alıcı bulurken bugün tüm yurttan talep almaktadır.
Turşunun yapımı şöyledir; Önce yörede yetiştirilen salatalıklar eleklerden geçirilerek çeşitli boylara ayrılır ve 0,1,2,3 diye numaralandırılır. Turşuya samırsak, defne yaprağı, karabiber, dereotu, sirke ilavesiyle istenilen sebzeler koyulur. Turşu teneke kutulara, cam ve pet kavanozlara kurulur. Önceleri yalnız salatalık turşusu yapılırken bugün armut, kırmızı pancar, yumurta, kelek, kelem, biber, içi doldurulmuş domates, patlıcan ve fasulye gibi ürünlerden de yapılmaktadır. Çubuk Turşularında doğal olmayan katkı maddesi bulunmaması lezzetine ve dolayısıyla ününü arttırmaktadır.
Çubuk belediyesi de ilçe ekonomisine katkı olan ve bölgede yetişen başka ürünleri tanıtmak için dört yıldır “ Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” düzenlemektedir.
Festivale yurt içinden ve dışından konuklar davet edilmekte dört gün boyunca kültürel, ekonomik ve sosyal faaliyetler ve çeşitli gösteriler yapılmaktadır.
Festival alanı olarak Çubuk’un merkezde bulunan caddeler ve parklarda düzenlenmektedir. Festival alanına çeşitli ürünlerin satışı ve derneklerin tanıtımı için çok sayıda stantlar kurulmaktadır. Bu stantlarda Çubuk’ta üretilen turşu, et, piliç pastırma, bal, gözleme, bazlama, süt ürünleri gibi yörede üretilen yiyecekler, el sanatları, hediyelik eşyalarla başka il ve ilçelerde üretilen ürünlerde ilçelerin tanıtımı yapılmaktadır.
Yurt dışından konuk olarak katılan ülkelerle ( örneğin 2005’te KKTC, Makedonya, Polonya, Malezya, Filipinler, Endonezya), yurt içinden il dernekleri (örn. Ankara , Erzurum, Kars, Bitlis, Çankırı, Tekirdağ, Yozgat, Kırşehir, Afyon) ve ilçe dernekleri (Denizli \ Kızılcahöyük, Çankırı \ Şabanözü, Bolu \ Mudurnu, Mersin \ Tarsus, Kızılcahamam, Beypazarı, Mamak, Nusaybin’de stantlar açarak tanıtım yapmışlardır. Festivalde kişisel ve karışık resim sergileri açılmıştır. Festival süresince birçok sanatçı konser vermiştir. Konuk ülkelerden KKTC, Makedonya, Bulgaristan, Malezya, Polonya ve Sırbistan; Türk boylarından da Yakutistan, Dağıstan halk oyunları ekipleri katılmıştır. Ayrıca Türkiye’nin her yerinden halk oyunları ekipleri gösteriler yapmışlardır.
Türk ve yabancı konuklar için ayrı ayrı dostluk geceleri düzenlenmiştir. Spor Karşılaşmaları, halk koşusu, emekleyen bebekler yarışması gibi etkinlikler yapılmıştır.
Karagöl, Çubuk Barajı mesire alanlarında piknik ve doğa yürüyüşleri yapılmıştır. Çocuklar için panayır alanları düzenlenerek çocuklarında eğlenmesi sağlanmıştır. Festivali Çubuk ilçe halkıyla birlikte, çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıda konuk ziyaret etmiştir. Ziyaretçilere ücretsin turşu, turşu suyu, pilav, makarna, vişne suyu ve yöresel unlu mamuller ikram edilmiştir.
Festival programının zenginliği ve tanıtımının çok iyi yapılmasından dolayı çok büyük ilgi göndermektedir. Halk dört gün dört gece eğlenmiş, yöresel yemekler tadarak, farklı ülke kültürlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Ayrıca satılan ürünlerden ilçe ekonomisine katkı sağlamıştır. Bir uluslar arası festivalde olması gereken unsurları da taşımasından dolayı bu organizasyon amacına ulaşmıştır ve yöreye kültür, sosyal ve ekonomik kazançlar getirmiştir.