16. Çubuk Kültür ve Turşu Festivali’nde; 4 gün boyunca ilçemize özgü lezzetlerimiz vatandaşların beğenisine sunuldu.
16. Çubuk Kültür ve Turşu Festivali’nde; 4 gün boyunca ilçemize özgü lezzetlerimiz vatandaşların beğenisine sunuldu. Homaça’dan höşmerime birçok yemek ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
“ÇUBUK’A HAS BİR LEZZET”
Çubuk’a ait yöresel yemekler hakkında konuşan Hülya Hanım şu sözlere yer verdi;
“Biz Çubuk’un yöresel lezzetlerini tanıtıyoruz. Gözleme, bazlama Çubuk baklavası, coğrafi işaretli yemeğimiz homaçamız, toyga çorbası, vişne hoşafı, kavurma, birçok yiyecekleri tanıtmaya çalışıyoruz. Tescilli yemeğimiz olan Homaçamızı , dananın özel bölümlerinden elde ettiğimiz etlerimizi tereyağında kızartıyoruz. Daha sonra onların kanının, suyunun akmasını bekliyoruz. Sonra etimizi kemik suyunda pişiriyoruz. Ateş üzerinde pişmesi süresi ortalama 8 saat. Odun ateşi üzerinde olsa daha lezzetli olur. Gözleme hamurumuzu yoğuruyoruz.
Daha sonra içlerimizi hazırlıyoruz. İçlerimizle birlikte bu şekilde yapıyoruz. Bazlamamız da yine bazlama hamuru yoğuruluyor. Kavurmamızı da yine etlerimizi kavurmalık doğranıyor. Daha sonra kendi iç yağıyla birlikte güzelce kavuruyoruz. Kavurma ortalama 3 saatte filan pişer. Çubuğumuzun meşhur höşmerimiz var. Oldukça lezzetli bir tatlıdır. Süt, un, kaymak, tereyağı ile birlikte yapıyoruz. Daha sonra tek anda kızartıp şekerle birlikte ikram ediyoruz. Çubuk’a has bir lezzet. Baklavamız da yine öyle. Çubuk baklavası çok özel. Hem yapımı hem şekliyle Çubuk’a has bir baklava. 3 yufkadan yapıyoruz. Şerbeti ev şerbeti, kesinlikle katkı maddesi yok.”
ÖZELLİĞİ SADECE ‘ŞEKER’
İlçemize özgü höşmerim tarifini veren Esnaf Fatma Hanım, “Höşmerimi yaparken öncelikle sütü kaynatıyoruz. Kaymak ve bol tereyağıyla, içine un döküyoruz, karıştırıyoruz. Sonra tereyağıyla kızartıyoruz. Ya uzun bir süre bir gün önceden onu soğutuyoruz, tekrar kızartıyoruz. Sonra bölüp tekrar kızartıyoruz.
Yani ortalama bir gün. Bir gün hatta 2 gün soğumasını bekliyoruz. Kızartarak üzerine şeker ilave edip servis ediyoruz. Bazı yörelerde üzerine bal falan yapıyorlar ama bizim Çubuk’a özgü Höşmerimi böyle. Sadece şeker özelliği bu” sözlerine yer verdi.
“HER ŞEYİYLE ÇUBUK’A AİT”
Yemek standındaki ürünlerden ve gelirlerin nereye gittiğiyle alakalı bilgi veren Ankara Hanımelleri Kültür, Sosyal, Yardımlaşma Derneği Başkanı Asiye Mutlu, “Burada Hanımeli Derneği olarak annelerimizin yapmış olduğu sade, içli, peynirli, patlıcanlı el emeği gözlemelerimiz var. Hanımlarımızın yapmış olduğu mercimek köftemiz, vişne suyumuz ve mantımız var. Bahçelerimizden getirdiğimiz organik sebzelerimiz var. Gelen misafirlerimize burada servis yapıyoruz. İsteyenlere paket yapıyoruz, evlerine götürüyorlar. Tabi ki Hanımeli Lezzeti farkıyla. Gelirlerimiz ihtiyaç sahibi ailelerimize gidiyor. Eğitim amaçlı kullanılıyor. Şehit ailelerinin çocuklarına desteğimiz oluyor. Hanımlarımızı gezilere götürüyoruz. Kültür anlamında kullanılıyor. Genelde ihtiyaç sahibi ailelerin yardımında kullanılıyor. Mantımız çok güzel, kalite her şey bir numara. Eti çubuğun, unu çubuğun, yoğurdu çubuğun. Her şeyiyle çubuğa ait bir mantı” ifadelerini kullandı.
“BİR TON 200 KİLO ETLE SONLANDIRACAĞIZ”
Çubuk dönerinin Ankara dönerinden farklı olduğunu dile getiren Ahmet Usta, “Belediye Başkanımıza böyle bir olanağı sağladığınız için çok teşekkür ediyoruz. Bizim etimiz Ankara dönerinde farklıdır. Bizde asla kıyma kullanılmaz. Bütün Ankara’nın hatta İstanbul’un eti buradan gittiği için en güzel etler bizde kalır. Etimiz hepsi yerli malıdır ve kesinlikle burada kendi mezbahamızda kesilip soğuk havalarımızda dinlendirip onunla olan bir dönerdir. Hiçbir şekilde kıyma, sinir bizim etlerimizde kullanılmaz.
Biz de bu sene biz de festivale katılmaya karar verdik. Şu an bizim açımızdan çok güzel gidiyor ve çok kaliteli. Yaptığımız ürünlere de fazlasıyla bir talep var. Özellikle akşam saatlerinde daha da hareketleniyor. Şu ana kadar festivalde iki gün içinde ben Ahmet Usta olarak 800 kilo et istemiş durumdayım. Yarın için de yani bugün haricinde ortalama bugünde 300 kilo etle geldim. Festival boyunca bir ton 200 kilo etle çalışmayı bitirmeyi düşünüyoruz. Bizim açımızdan çok güzel giden ve kaliteli bir festival olacak inşallah” şeklinde konuştu.
Belediye olarak bu yıl 16.’sını düzenlediğimiz Çubuk Uluslararası Kültür ve Turşu Festivali ile misafirlerimizi ağırladık. 16. Kültür ve Turşu Festivali ile geleneksel turşunun pazar payını artırdık ve ihracatını destekledik. Ayrıca ilçemizin tanıtımı yapılarak, ilçe ekonomisine de katkı sağlandı.
Festivalimiz 4 gün boyunca sürdü ve binlerce vatandaş katılım sağladı. Festivalimiz, uluslararası olması vasfıyla bu sene 6 ayrı ülkeden gelen halk dansları grupları, yöresel kıyafetleriyle sahne programları yaptı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Malezya, Ukrayna, Slovakya, Polonya gibi ülkeler katılım sağladılar. 4 gün boyunca da sahne programlarıyla geleneksel oyunlarını sahnede vatandaşlara sundular. Sahne programlarıyla ise ünlü sanatçılar vatandaşlar ile buluşarak onların keyifli vakit geçirmesini sağladı. Festival ile hem vatandaşlar keyifli vakit geçirdi hem de ilçemizin yöresel lezzetleri vatandaşlara sunuldu. Yapılan tanıtımlar ve festivalle eğlencenin yanı sıra ilçe esnafı da para kazandı.
İlçemizin aynı zamda gastronomi ilçesi olduğunu dile getiren Belediye Başkanımız Baki Demirbaş, festival ile alakalı şu açıklamalara değindi; Demirbaş, “Çubukabad parkımız 75 bin metrekarelik festival alanımız. Festival alanımızda bugün itibariyle 150 standımız kuruldu. Yeme içme, turşu, el sanatlarının yer aldığı stantlar vatandaşlarımızı bekliyor. Buradan tabi tüm Ankaralı hemşerilerimizi Çubuk Uluslararası Kültür ve Turşu Festivali’ne bekliyoruz. İlçemiz aynı zamanda gastronomi merkezi. Yöresel, geleneksel yemeklerimiz, coğrafi işaretli turşumuz, vişnemiz, homaça yemeğimiz bunun haricinde bazlama, gözleme, baklavamız, işte dolma sarmamız, çorbamız, bizim hedefimiz artık turşumuz.
Turşumuz, dünyaya açılan dünyaca bilinen bir marka halinde. Pazar payı da gün geçtikçe artıyor. İlçemizi de gastronomi merkezi haline getirmek adına attığımız adımların meyvesini almaya başladık. Yıl boyunca vatandaşlarımız, lezzetleri tatmak için ilçemizi ziyaret ediyorlar. Bu da tabii ilçe esnafımıza ekonomik anlamda katkı sağlıyor ” ifadelerine yer verdi.