Gezilecek Yerler
Ay Kayası (Ayı Kayası)
Ay kayası Çubuk’un kuzeyinde Yeşilken (Ahurköy) ile Uluağaç Mahalleri yaylaları arasında bozulmamış doğası, buz gibi suyu, harika manzarası ile görülmeye değer mesire yerlerindendir. Çubuk’a yaklaşık 38 km uzaklıktadır. Ulaşım Uluağaç Mahallesinden 5 Km’lik yolla sağlanmaktadır. Yaz aylarında kamp ve piknik yapmak için ideal bir yerdir. Ay Kayası doğal güzelliği ve mesire yerleri ile yaz aylarında hafta sonu oldukça yoğun bir şekilde ziyaretçi akınına uğramaktadır. Ulaşımı rahat, yolun bir kısmı asfalt bir kısmı ise stabilize yoldur. Özellikle doğa yürüyüşçüleri ve fotoğraf tutkunları tarafından tercih edilen rotalar arasındadır.
Aydoğan Yaylası Göleti
Kayalarım çerçevelediği bir çukurda oluşturulan Aydoğan Yaylası Göleti, daha çok büyük ve küçükbaş hayvanların su ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Balık avcılığı da yapılabilen Aydoğan Yaylası Göleti bir süre kömür çıkarmak amacıyla kullanılmıştır. Aydoğan Yaylası Göleti’nin çevresinde birbirinden değişik bitki ve çiçekler bulunmaktadır.
Aydos Yayla Göleti
Yukarı Çavundur’da bulunan Aydos Ardıçlı Göleti mahalleye 8 km uzaklıkta Aydos Dağı eteklerinde yapılan bir orman göletidir. Gölet çevresinin doğal güzelliği büyüleyicidir. Gölet ve ormanlık alan bol oksijeniyle bir hafta sonu geçirmek için ideal bir yerdir.
Aydos Yaylası Süt Göleti
Aydos Dağı’nın zirveye yakın yerinde bulunan “Süt Göleti” küçük olmasına karşın çok ilginç bir doğa parçasıdır. Krater gölü olduğu sanılan Süt Göleti’nin suyunun rengi nedeniyle çobanlar tarafından bu ad verildiği söyleniyor. Şimdiye kadar kendini saklayan bu gölet, bir hafta sonu keşfedilmeyi bekliyor.
Çubuk 2 Barajı
Çubuk II Barajı ilçe 4 km. uzaklıkta olup, Aşağı Çavundur Köyü toprakları üzerinde, dar bir boğazda toprak dolgu olarak 1964 yılında yapılmıştır. Baraja Çubuk Karagöl yolu üzerinden ayrılan bağlantı bir yolla gidilmektedir. Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılamak ve Ankara’yı Çubuk Çayı’nın taşkınlıklarından korumak amacıyla yapılan barajların ikincisidir. Bu barajın en önemli özelliği tamamen Türk düşünce, emek ve parasıyla meydana getirilmiş olmasıdır. Çubuk II Barajı da doğal güzelliği ve mesire yerleri ile oldukça yoğun bir şekilde ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Dalyasan Mahallesi ve Göleti
Ankara’ya 70 km, Çubuk’a 26 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün girişinde çok güzel bir gölet bulunmaktadır. Dalyasan Köyü’nün adı yörenin dağlık ve sık bitki örtüsüne sahip olmasından gelmektedir. Önceki dönemde köye “Dalbasan Köyü” adı verilmiştir. Zaman içinde değişikliğe uğrayan köyün ismi günümüze “Dalyasan Köyü” olarak ulaşmıştır. Köyün özel yemekleri vardır. Dalyasan Köyü’nün; Dalyasan çorbası, kalender pilavı, bazlaması, yağlı çöreği ve Ankara ters tavası meşhurdur. Ayrıca geleneksel olarak toygar aşı çorbası yapılır.
Eskiçöte Şelalesi
Fındıkla Şelalesi olarak da adlandırılan ve ilçe merkezine yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta bulunan Eskiçöte Şelalesine mahalleden yürüyerek ulaşılmaktadır. İki katlı olan şelale tamamen kaynak suyundan oluşmaktadır. Manzarası ve doğal güzelliğiyle ilgi çekiyor.
Hacılar Şelalesi
Hacılar Mahallesi şelalesi, mahalleye 2 km ilerisinde piknik alanı bölgesindedir. Şelale Avcıova Mahallesinden gelen akarsu üzerinde mahallenin hudutları içerisindeki Sıçan Deresi diye bilinen bölgede (Kılıçkayası’nın hemen ilerisinde) kendiliğinden oluşmuştur. Şelalenin yüksekliği yaklaşık 5 metre civarındadır. Çubuk ve çevresinde bilinen ikinci şelaledir. Hacılar Mahallesi Şelalesi bu bölgede tek olma özelliğinin yanında hemen yakınında bulunan çok güzel bir piknik alanı sahiptir.
Başkentin Saklı Cenneti Karagöl
Karagöl, Çubuk ile Kızılcahamam arasında, Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı eteğinde küçük fakat çok derin, krater bir göldür. Gölün çevresi mükemmel bir doğal güzelliğe sahiptir. Çubuk’a yaklaşık 22 km uzaklıktadır. Çevresinde spor yapma imkanı vardır. Geçmişte Karagöl’de bulunan otel nedeniyle ulusal takımlar da kamp çalışmalarını burada yapmışlardır. Çeşitli kurumlara devredilen otel bakımsızlık nedeniyle yıkılmıştır. Gölün her iki tarafı yamaçlarla çevrili olup, etrafında meşe, ıhlamur, çam ve dağ kavağı gibi ağaçlar bulunmaktadır. Göl kenarındaki ormanların içinde kaynak suları vardır. Bu sular çıkış noktasında oldukça soğuktur. Hatta kayaların arasından çıkan suların son derece soğuk olduğu görülür. Ormanlık bölgelerde av hayvanlarına ve yaban hayvanlarına rastlamak mümkündür. Tepelerde yaz aylarında bile kara rastlanır. 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nda, Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın orduları burada iskan etmişler ve su ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Başkent Ankara’da doğa yürüyüşçüleri ve fotoğraf tutkunları tarafından tercih edilen en önemli yerler arasındadır. Göl içinde yüzmek oldukça tehlikelidir.
Kayapınarı Göleti
Yukarı Çavundur Mahallesi Kayapınar’ı mevkiinde bulunan gölet, 2001 yılında yapılarak hizmete açılmıştır. Göletin etrafı ağaçlandırılmış, içme ve kullanma amaçlı çeşmeleriyle birlikte piknik ve mesire alanları gölet etrafında oluşturulmuştur. Özellikle hafta sonları ve akşam saatlerinde şehrin sıkıcı ortamlarından kurtulmak için, doğayla baş başa aile ile birlikte olta balıkçılığı yapılabilecek bir yer olup turizm alanında Aynalı Sazan ve Kambur Sazan balık türleri bulunmaktadır. Yukarı Çavundur Kayapınarı Gölet’i Çubuk’a 15 km. uzaklıkta olup asfalt yolla bağlıdır.
Kışlacık Göleti
Kışlacık Göleti çevresi çam ormanlarıyla kaplı, doğadaki bin bir renk çiçeğin süslediği bir alandır. Kışlacık Köyü’ne yaklaşık 5km. uzaklıkta bulunan gölete ulaşım toprak bir yoldan sağlanmaktadır. Yol boyunca çam ve dağ kavaklarının süslediği Kışlacık Göleti çevresinde, piknik ve doğa sporları yapılabilmektedir. Gölet ve çevresi özellikle trekking için çok elverişli bir parkurdur.
Kışlacık Köyü Yaylası
Ankara’ya 62, Çubuk’a 24 km uzaklıkta olan Kışlacık, merkezi konumda bir köydür. 1402 Ankara Savaşı’nda kurulduğu sanılan köyün adının, Yıldırım Beyazıt’ın askerlerinin bu köyde kışla kurmuş olmalarından ileri geldiği söylenmektedir. Ünlü Karagöl bu köy sınırlan içerisinde yer almaktadır. Kışlacık yaylası göleti, yoğun çam ormanlarıyla çevrelediği doğal güzelliklerle kaplıdır. Yayla şenlik, piknik ve doğa sporları açısından uygundur.
Kızılca Göleti
Kızılca Göleti, Kızılcaköy ile İkipınar Köyü arasında yapılmış bir gölettir. Sulama amaçlıdır. Göletin alanı 26 bin metrekaredir. 1975 yılında DSI tarafından yapılan Gölette olta balıkçığı yapılmaktadır. Gölet diğer bir yandan başta Karabataklar olmak üzere çeşitli kuşlarında mekanı olmuştur.
Kuruçay Köy Yaylası
Kuruçay Yaylası, Aktepe Dağı eteklerinde kurulmuştur. Hacılar Köyü’ne komşu olan Kuruçay Yaylası, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık amacıyla kullanılmaktadır. 1800 m. yükseklikte kurulu yayla, mevsim çiçekleri ve yaban hayatı açısından zengindir. Çubuk’a 30 km. uzaklıktaki Kuruçay Yaylası’na karayolu ile ulaşılabilir.
Meşeli Köyü Göl Yaylası
Meşeli Köyü Yaylası, Aydos Dağı içerisinde saklı bir Cennet adeta, doğa ile baş başa kalmak, orman içinde dolaşmak, toprağa basmak, temiz hava solumak, kuş sesleri dinleyip, haftanın yorgunluğunu atmak için kaçırılmaz bir mekan. Göl Yayla, çam ağaçlarının serinliğinde, kekik kokularının eşliğinde piknik yapılabilecek Aydos Dağı’nın doğal mekanlarından sadece bir tanesi diyebiliriz.
Meşeli Yayla Göleti
Meşeli Mahallesine 5 km uzaklıkta ki göl, Yayla Mahallesi göletleriyle ünlüdür. Eski Yayla olarak adlandırılan mevkideki yatırın kimliği hakkında herhangi bir bilgi bulunamamıştır. Ayrıca Eski Yayla Türbesi bulunmaktadır. Göl Yayla Mahallesi’nde bulunan ormanlık alanda ve göletlerin çevresinde her yıl yayla şenlikleri düzenlenir. Yayla, günübirlik piknik ve doğa sporları açısından da uygundur.
Şakayik Çiçeği
Halk arasında “aygülü” olarak da bilinen endemik bir çiçektir. Akkuzlu ile İmam Hüseyin Mahalleleri arasında bin 400 metre rakımda yamaçta bulunan şakayık çiçekleri, görsel bir şölen sunuyor. Türkiye’nin birkaç bölgesinde yetiştiği bilinen ve EXPO 2016 Antalya’nın da sembol çiçeği şakayık, doğal güzelliğiyle büyülüyor. Bölgeye özel bir önem kazandıran şakayıklar, çiçek açmasıyla bölgede renk cümbüşü oluşturuyor. Mor renklerde açan çiçek, aynı zamanda bölgede balcılık konusunda da önemli bir hammadde oluşturuyor. Bölge doğa sevenlerin ve fotoğrafçılarının akınına uğruyor.
Uluağaç Yaylası Göleti
Ankara’ya 65km uzaklıkta bulunan Uluağaç Yaylası halka şeklindeki bitki örtüsü, nadir bulunan bir görsellik sağıyor. Ayrıca gölün üzerindeki çiçeklerin yanında doğal olarak yetişen korunga bitkisi Ankara Balına da lezzetini vermektedir
Uluağaç Yaylası Hacı Gölü
Aydos Dağı’nın en yüksek noktasında yer alan Uluağaç doğal Hacı Gölü çevresinde oluşan halka şeklindeki bitki örtüsü, nadir bulunan bir görsellik sunuyor. Ayrıca gölün üzerindeki çiçeklerin yanında doğal olarak yetişen korunga bitkisi Ankara Balına da lezzetini vermektedir.
Yaylak Köyü Yaylası
Kışlacık Köyü ile komşu olan Yaylak Köyü’nün adının, hayvanların su içtiği yalaklardan geldiği sanılıyor. Kışlacık Yaylası ile komşu olan Yaylak Yaylası’nda her yıl şenlikler düzenlenir. Yaylak Köyü’nün aynı zamanda Kızılcahamam’a da karayolu bağlantısı mevcuttur. Köyde 1950’li yıllarda yapılan ve tavan işlemesiyle dikkat çeken Cami ve halen su ihtiyacını karşılayan bir tarihi çeşme görülmeye değer eserlerdir.
Yıldırım Elören Yayla Göleti
Yıldırım Elören Yaylası, Çubuk’a bağlı Yıldırım Elören Mahallesi Yaylası’dır. Ankara’ya 80 km, Çubuk’a 37 km uzaklıktadır. Mahalle Ören Tepe adı verilen yüksek bir tepenin eteğinde kurulmuş eski bir yerleşim yeri olup tam olarak geçmişi bilinmemektedir. Geniş ve ormanlık bir araziye sahiptir. Her yıl Temmuz ayı başlarında geleneksel olarak yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Yaylanın Höşmerim Tatlısı, Yağ ve Keşi (bir tür peynir) meşhurdur. Mahalle Ankara’nın “en güzel mahallesi ve mahallenin yaylası Ankara’nın “en güzel yaylası” seçilmiştir. Ayrıca Yıldırım Elören Yaylası, yaylaya ayrı bir güzellik katan doğa harikası bir gölete sahiptir.
Yıldırım Evci Yaylası
Çubuk’a 40 km uzaklıkta, Kavak Dağı ormanları bölgesinde kurulan bir köydür. Yıldırım Evci’nin Kızılcahamam’a karayolu bağlantısı bulunmaktadır. Geniş çam ve kavak ormanlarıyla süslü Yıldırım Evci Yaylası’nda sulama amaçlı bir gölet bulunmaktadır. Çevresinde piknik yapmak, kamp kurmak mümkündür. Yayla da halen ahır olarak kullanılan taş yapılar da dikkat çekmektedir.
Yıldırım Evci Göleti
Ankara’ya yaklaşık 80 Km uzaklıktaki Yıldırım Evci Gölet’i, diğer orman göletleri gibi yangına karşı önlem olarak çam ormanları arasına kurulmuştur. Yaylada içme suyu olarak buz gibi su kaynaklarının yanı sıra gölet, sulama amaçlı olup, çevresi piknik ve doğa sporları yapmaya uygundur. Göletin çevresindeki ormanlık alan büyüleyici görünmektedir. Ayrıca gölette balıkta avlanmaktadır.