Yıldırımelören Yaylası Göleti – Uluağaç Yaylası – Ay Kayası Trekking Rotası

ANASAYFAYıldırımelören Yaylası Göleti – Uluağaç Yaylası – Ay Kayası Trekking Rotası

Yıldırımelören Yaylası Göleti – Uluağaç Yaylası – Ay Kayası Trekking Rotası 13 km

Yıldırımelören Göleti’nden başlayarak Ayı Kayası Mesire Alanı’na ulaşan yürüyüş rotası, iki gölet ve yayladan geçmektedir. Yemyeşil orman dokusunun engin bir çayırlıkla buluştuğu ortamda yer alan Yıldırımelören Göleti, yürüyüş rotamızın çıkış noktasıdır. Doğu istikametindeki yürüyüş, Saksağan Boğan mevkisini aşarak orman içi patikadan Yıldırımelören Yaylası’na ulaşıyor. Haritalarda Elveren ismiyle anılan ve günümüzde mahalle statüsündeki yayladan sonra, toprak yola paralel seyreden traktör yolu izlenir. Yıldırımaydoğan Yaylası girişinde, toprak yoldan karşıya geçilip eskiden kömür ocağı olarak kullanılan Aydoğan Göleti’ne erişilir. Yıldırım Aydoğan Göletinin eşsiz güzellikteki mendereslerinin yanında mola verip orada bulunan çeşmeden su ihtiyacınızı giderebilirsiniz.Yıldırım Aydoğan Yaylası yolundan devam ederek Uluağaç Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Uluağaç Yaylası’ndan güney yönüne devam ederek patika yoldan Ayı Kayası Mesire Alanı’na ulaşabilirsiniz.

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİNDE DIKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Doğa yürüyüşleri her zaman riskler taşıyan bir spordur. Bu riskleri en aza indirmek ve yürüyüşleri güvenle tamamlamak için aşağıdaki konulara çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

1- Doğada katmanlar halinde giyinilmelidir. İç ve ara katmanlarda hafif, soluyabilen ve çabuk kuruyabilen malzemeden üretilmiş kıyafetler, dış katmanlarda ise su/rüzgar geçirmez özellikli malzemeler, ayakkabı olarak; bileği ve ayağı kavrayan, sağlam ve dişli tabanlı, su geçirmez ve nefes alabilir botlar tercih edilmelidir.

2- Yürüyüşlerde mutlaka rehber bulundurulmalıdır. Yürüyüş sırası; “Rehber – en yavaş veya acemi kişi – grubun geri kalanı – en deneyimli kişi veya artçı ” sıralaması şeklindedir. Bu sıra bozulmamalı, rehber geçilmemeli ve artçının arkasında kalınmamalıdır.

Mümkün olduğu kadar tek sıra halinde yürünmelidir. Eğer tuvalet vb. çeşitli sebeplerle sıradan ayrılınacak ise mutlaka rehber veya artçıya haber verilmelidir. Su içmek, ufak bir şeyler atıştırmak ve kıyafet değiştirmek için molalar genelde 5 dakikalık sürelerde verilir. Öğlen yemeği molası ise ortalama 1 saat sürelidir.

3- Mevsime göre değişmekle birlikte en az 1,5-2 litre su getirilmelidir. Atıştırmalık olarak fındık, fıstık, badem, kuru üzüm-incir-kayısı vb. kolay taşınabilir ve enerji veren kuru yemişlerden, öğlen yemeği için ise çeşitli sandviçler ve meyvelerden faydalanılabilir. Bunlara ek olarak kışın kendinize yetecek büyüklükte bir termos ile sıcak su ve/veya çay-kahve getirmek keyfinizi artırabilir.

4- Doğadan sadece fotoğraf alın ve sadece ayak izi ile stresinizi bırakın. Doğaya hiçbir şekilde çöp bırakılmamalıdır. Yürüyüş yaparken sigara içilmemeli ve kesinlikle ateş yakılmamalıdır. Doğaya izmarit kesinlikle bırakılmamalıdır. Tuvalet ihtiyaçları olabildiğince doğal su kaynaklarından uzak alanlarda giderilmelidir.

5- Doğada bulunan meyve, mantar yada otlardan yemeyiniz.

6- Yanınızda bulunması önerilen diğer malzemeler: Düdük, çakı, yara bandı, kafa lambası, güneş kremi, kişisel ilaç ve ilk yardım malzemeleri, büyük boy bir çöp torbası, kağıt peçete ve ıslak mendil.

7- Dikkat edilmesi gereken diğer kurallar: Doğada dikkat ve düşünceler yürüyüşe ve bulunulan ortama odaklanmalıdır. Adımlar özenli, dikkatli ve kararlı, temponuz ve nefesiniz ise dengeli olmalıdır. Eller cepte veya el ele tutuşarak yürünmemeli, gereksiz yere bağırılmamalı ve yüksek sesle konuşulmamalıdır. Rehberin ve diğer görevlilerin uyarılarına kesinlikle uyulmalıdır. Gruptan kopup kaybolma durumlarında; kaybolduğunuzu anladığınız son noktaya gidilmeli ve o noktada beklenilmelidir. Aramalara kaybolan kişinin en son görüldüğü noktadan başlanacaktır.

Doğa Ortamından ( Doğa Olaylarından ) İleri Gelen Tehlike ve Kazalar:

-Dağlık Alanlarda Karşılaşılabilecek Doğal Tehlikeler;

Kaya düşmesi, heyelan, çığ, yıldırım, ağaç devrilmesi, siste kaybolmak ve sis kazaları, başlıca doğal tehlikelerdir. Bu tehlikelerden korunmanın yolu bu tehlikelerin oluşumlarını, nedenlerini bilmek ve gerekli korunma ve uzak durma yollarını öğrenmektir

 

-Kaya, Taş Düşmesi:

Dağlar kayalarla birlikte çarşak denilen irili ufaklı taş alanlarından da oluşur. Kaya veya taş düşmesi sık olan bir durumdur. Yabani hayvan hareketleri, rüzgârlar, titreşimler, soğuk sıcak farkları, kayalarda yorulmalar, v.b. neticelerle taşlar düşebilirler, kayabilirler. Taş düştüğünü, çarşağın kaydığını görürseniz veya siz düşürürseniz. TAAAŞ! veya DÜŞÜYOR TAAŞ! ( önce eylemi sonra nesneyi ) diye bağırarak herkesi uyarın.

-Çığ:

Öncelikle çığ düşmesi muhtemel veya kesin yerlerden maceraperest değilseniz uzak durun. Çığ oluşumunu ve düşmesine neden olan faktörleri iyi öğrenin. Çığ 350 km. hıza ulaşabilir ve önünde ne varsa süpürebilir. 35-50 derecelerdeki eğimlerde çığ tehlikesi fazladır. Tabaka kar çığı, gevşek kar çığı ve toz kar çığı olmak üzere 3 çeşit çığ vardır

-Tabaka Kar Çığı: Kar sıkıştıktan sonra üzerine taze kar yağmaya devam eder ve tekrar sıkışırsa farklı tabakalar oluşur. Sonuçta herhangi bir sebepten meydana gelen titreşim tabakayı kırar ve çığ meydana gelir.

-Gevşek Kar Çığı: Karın eğimi 50 dereceyi geçtiğinde tutunamaz ve kırılarak çığ meydana gelir.

Toz Kar Çığı: Fazla meydana gelmez, ancak oluşup da çığ meydana gelirse, 300 km. hıza ulaşan ve toz olması nedeniyle ciğerleri dolduracak kadar boğuculuk özelliği kazanan bu çığdan kurtulmak veya canlı çıkmak zordur.

Çığ tehlikesinde üzerinizde olacak bir çığ sinyal aleti veya mutlaka olması gereken bir düdük yerinizin bulunması için önemlidir. Çığ sürati azsa ve fazla yüksek gelmiyorsa karşılaşma sırasında üzerine çıkmaya, karşılaşma gerçekleştiğinde denizde yüzer gibi yüzme hareketleri yapmaya, yaklaşmakta ise yanlara doğru kaçmaya ve çığ altına girdiğinizde kar altında cenin pozisyonunda kalmaya çabalayın. Cenin pozisyonu, kar altında kaldığınızda çevrenizde boşluk oluşturmanıza ve vücutta kırılma oluşumunu engelleme çabalarınıza yardımcı olacaktır.

-Yıldırım Tehlikeleri:

Sivri yerler; metal uçlar, tepeler, ağaçlar, sivri kayalar yıldırım çeker. Böyle yerlerin altında ve çok yakınında durmamak gerekir. Bazen insanın kendisi bile yıldırımı çekebilir. Tek ağaç altında çadır kurulmamalıdır, kurulacaksa kalabalık ağaç topluluğu altında çadır kurmak daha mantıklıdır.

-Doğa Ortamında ( Yürüyüşçünün Kendisinden ) Meydana Gelen Tehlike ve Kazalar:

-Düşme:

Dikkatsizlik ve bilgisizlik neticesinde, çeşitli yüksekliklerden veya bulunulan sıfır zeminde düşülebilir. Yürüyüş şeklimize ve bilmediğimiz bölgelere gitmemeye dikkat etmeli. Rehbere bilgi vermeden veya izin almadan asla rota dışına çıkmamalıdır.

-Kaybolma:

Kaybolma tamamen yürüyüşçüden kaynaklanmaktadır. Dalgın ve dikkatsiz yürüme veya bilinmeyen bölgelere gitme neticesinde tanıdık yerler ve akabinde yön duygusu kaybedilebilir. Dikkatli olunmalı, gereksiz meraklar yenilmeli ve mutlaka navigasyon bilgisi kazanılmalıdır. Kaybolmalarda 3 defa uzun uzun düdük çalınması gerekmektedir. Rehber bu kaybolma sinyaline yanıt verecektir ve yankımaları da hesaba katarak sesin geldiği yöne doğru ilerlenir. Sıkı sık konum belirten düdük çalmalısınız.

-Tükenme:

Gereksiz efor sarf etme, temposuz yürüyüş, fevri hareketler, kendine aşırı güvenme, vücuda fazla gıda yüklenilmesi gibi durumlar sonucunda yürüyüşçü kendi kendini tüketir.